Salçanın Küflenmesini Önlemenin Yolları

Salçalar, domatesin olmadığı kış aylarında yemeklere ve sofralara lezzet sunan besin maddeleridir. Artık kış aylarında da domates olmasına rağmen lezzeti yaz mevsimine göre farklıdır. Bu nedenden dolayı da salçalar kış aylarında çoğunlukla kullanılıyor. Salçalar artık hemen hemen her markette hazır olarak satılıyor. Hazır olarak alınan salçaların kapağı açıldığında kısa bir süre sonra küflenmelere başlıyor.

Salçaların küflenmesinin ana nedeni kapağının açılması ile birlikte hava ile temas etmesidir. Ancak evde yapılan salçalarda genellikle küflenme meydana gelmiyor. Çünkü evde yapılan salçalara tuz eklendiği için tuz salçaların küflenmesini engelliyor. Ancak hazır olarak alınan salçaların ambalaj kapakları açıldığında kısa bir süre sonra küflenme olayı meydana geliyor. Ancak bu olayın önüne geçilecek birkaç yöntem bulunuyor.

Tüketicilerin bilmesi gereken bir konu da salçaların küflenmesinin aslında faydalı bir durum olduğudur. Çünkü küflenen salçalar organik salçalardır. Bu nedenle salçaları küflenen markaların ürünlerinden alarak küflenmeye karşı önlem almak gerekiyor.

Salçanın Küflenmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

Eğer hazır salça tüketiliyorsa salça alınırken küçük boyutta alınmasında fayda vardır. Küçük boyutta alınması ile birlikte kısa sürede tüketileceğinden küflenme sorunu ile karşılaşma durumu söz konusu olmaz. Salçaların küflenmesini engelleyecek bir başka yöntem ise konserve kutusu yerine cam şişe içerisinde alınmasıdır. Bu durum hem sağlık açısından hem de küflenme açısından oldukça önemlidir. Eğer ki konserve olarak alınmışsa eve gelindiğinde cam kavanoza almak uygulanacak bir başka yöntemlerden birisidir.

Salçanın Saklanma Usulleri Nelerdir?

Salçalar, uzun süre bozulmadan tüketilmesi için serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir. Cam kavanozlar salçalar açısından hem hijyenik hem de sağlık açısından iyi bir alternatif oluyor. Salçalar kiler gibi yerlerde saklanabilir. Bu durum buzdolabı içerisindeki yer tasarrufunu sağlamak için de önemlidir.


Salçaların korunmasında dikkat edilecek bir başka husus da salçaların hava almamasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda salçalar alınırken son kullanma tarihlerine dikkat edilmelidir. Bu husus salçaların çabuk bozulmasını engellemek için ideal bir yöntemdir. Salçalar bu hususlar doğrultusunda muhafaza edildiği takdirde uzun süre bozulmadan sağlıklı bir şekilde kullanılabiliyor.