Uykudan Dinlenmiş Olarak Nasil Kalkariz

Kaliteli bir uyku, insan için en önemli bedensel ve ruhsal ihtiyaçlardan biridir. Bu şekilde bir uyku için ise bilinmesi gereken bazı şeyler vardır. Bu yazımızda uykudan dinlenmiş olarak kalkmanın yollarını anlatacağız:

İlk kural asla ihtiyacınız olandan daha az uyumayın. Bazı insanlar günde 4 saatlik uykuyla yetinebilirken bazıları içinse bu ihtiyaç 8 saate kadar çıkabilir. Vücudun ortalama uyku ihtiyacı ise 6 saattir.

Çok uyumaya alışmış bir insan ilk zamanlar uykusunun kendisine yetmediğini hissedecektir. Ancak bir hafta kadar bir süre sonra vücut bu yeni uyku düzenine alışır. Yeni uyku düzeninin vücut için alışkanlık haline gelmesi ise 21 günü bulur. İhtiyacımız kadar ama aynı zamanda belli bir saat düzeni içerisinde uyumak, biyolojik saatimizi bozmayacağından uykumuzdan da dinlenmiş olarak kalkarız.

Uyku esnasında hiç bir ışık yanmamalıdır. Uyku esnasında vücuda melatonin denilen vücudu dinlendiren hormon salgılandığı için, uykudan dinlenmiş olarak kalkarız. Işıklı ortamda bu hormon salgılanmadığı için çocuklarda büyüme geriliği, bitkinlik; yetişkinlerde ise sürekli yorgunluk ve halsizlik hali baş gösterir. Bazı bilim adamları yatılan odada elektrik prizlerine ait şartellerin bile indirilmesini söylemekte; ancak bu sayede bir dinlenme sağlanacağını bildirmektedirler.

Uyunulacak yerin havalandırılmış olması gerekmektedir. Yeterince oksijen barındırmayan, rutubetli bir ortamda uyunulanuyku; vücuda şifa değil ancak dert olur. Bu kalitesiz hava birtakım hastalıkların kapısını aralar. Bu sebeple kendisinde uyunulan odalar mutlaka her gün havalandırılmalı, rutubet varsa giderilmeye çalışılmalıdır.

Uyunulacak yerin sessiz bir ortam olması,uykuda dinlenmesağlayacaktır. Aksi halde uykunuz gürültü nedeniyle sürekli sekteye uğrar. Kaç saat uyursanız uyuyun, hiç uyumamış gibi olursunuz. Yatak odalarının genellikle yola daha uzak olan, arka odalardan seçilmesinin bir nedeni de budur.

Uykudanönce güzel şeyler düşünmek de hem rüyalarımızın güzel olmasını, hem de mutlu bir şekilde uyanmamızı sağlayacaktır.


Tüm bu anlatılanların ortak teması, uykunun hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğudur. Kaliteli bir uyku için burada verdiğimiz tavsiyeleri dikkate almanızı öneririz.