Piyasadaki En İyi 5 Ütü ve Ütü Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Ev işlerinin en zoru ütü yapmak olarak bilinir. Özellikle dört kişilik bir ailenin ütüsünü tek bir kadın yapıyorsa, ütü günleri evde stresin zirve yaptığı günlerdir. Ancak sağda solda “ütü yapmayı çok seviyorum ben, stres atıyorum ne güzel” diyenleri de sık sık duyarız. Bilmediğimiz şey ise, ütü yapmanın keyifli veya stresli bir iş olmasının ütüleme tekniğine ve kullanılan ekipmana doğrudan bağlı olduğudur.
Özellikle yeni evlenenlerin en büyük hatalarından biri, farklı bir beyaz eşya alırken yanında ütünün hediye olarak verildiği kampanyalara aldanmaktır. Aynı şekilde “mutfak robotu mikser ve ütü üçü bir arada” tarzı kampanyalara da dikkatle yaklaşmalısınız. Bazı durumlarda firmalar yeni serilerini tanıtmak için bu tip kampanyalarla kaliteli cihazlar da sunabilirler. Ancak çoğu zaman bu setlerdeki ütüler size bel ağrısı ve sıcaktan bunalma olarak dönecektir.
Ailenize Göre Değil, Dolabınıza Göre Ütü Seçin
Hangi ütüyü alacağınıza karar vermeden önce, ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi iyi belirlemelisiniz. İnternette bulacağınız ütü satın alma rehberlerinde buhar kazanlı modeller kalabalık aileler için önerilmektedir. İlk bakışta doğru gelse de bu öneri yanlıştır. Herkesin serbest çalıştığı altı kişilik bir ailenin ütü ihtiyacı, çocuksuz ama bol mesaili bir bankacı çifte göre daha az olacaktır. Dolayısıyla ütü almadan önce elbise dolabınıza iyi bakın. Özellikle “beyaz yakalı” çalışanlar için şık giyinmenin önemi ve bunun için harcanan paraların çokluğu düşünüldüğünde, “pahalı” bir ütü almanın aslında iyi bir yatırım olduğu görülebilir.
Buhar Kazanı, Buhar Gücü ve Taban
Buhar kazanlı bir ütü alma imkânınız varsa, normal modellere bakarak zaman harcamayın. Zira bugün neredeyse tüm ütü üreticileri kaliteli tabanlar kullanıyorlar. Ütünün ağırlığı ve buhar gücü, ütü yapmayı kolay veya zor hale getiriyor. Buhar kazanlı ütülerin iki alanda da avantajı var. Çok daha güçlü buhar çıkışı sağlayan bu tip ütülerde taban ünitesi çok daha hafif ve su damlaması gibi sorunlar da minimum düzeyde yaşanıyor. Buhar kazanı olmayan bir ütü alacaksanız, damlama önleyici “anti-drip” sisteminin olmasına dikkat edin.
Özellikle buhar kazansız ütüler için en önemli problemlerden biri de kireç oluşumu. Piyasadaki birçok modelde kendi kendini temizleme fonksiyonu olarak bilinen “anti-calc” özelliği bulunuyor. Ancak bizim önerimiz hangi ütüyü alırsanız alın, temkini elden bırakmayarak saf su kullanmanız yönünde. Saf su kullandığınızda hem cihazınızın ömrü uzuyor, hem de saf suyun kaynama noktası daha düşük olduğundan buhar çıkış gücünüz artıyor. Saf su kullanmak istemiyorsanız, kireçli musluk suları yerine daha yumuşak içme suyu kullanmak da olumlu etki sağlayabilir.

En İyi Ütü Modelleri
Yukarıda sizlerle ütü seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları paylaştık. Gelin hep birlikte şu an piyasada bulunan en iyi ütü modellerini yakından tanıyalım:
1. Philips GC9245/02
Philips’in bu modeli ısı ayarı bile yapmadan “tak fişi bitir işi” şeklinde ütü yapabilmenizi sağlıyor. 1,5 litrelik oldukça büyük bir kazana ve kireç giderme sistemine sahip olan bu ütü, Philips’in normal modellerindeki “SteamGlide” taban ile sunuluyor. 550 TL civarı fiyatıyla gözünüzü korkutması mümkün olsa da, ütü yapma süreniz yarı yarıya azaldığında verdiğiniz paraya değeceğine emin olabilirsiniz.

2. Arzum AR-647
Arzum’un ütülerinin ve özellikle de müşteri hizmetlerinin internetteki ünü hiç iyi değil. Ancak firmanın bu ürününü rahatlıkla tavsiye edebiliyoruz. 50 TL’lik şaşırtıcı bir fiyat etiketi ile sunulan bu seyahat ütüsü “işimi görsün yeter” diyenler için olduğu kadar, evde ikinci ütüyü bulundurmak isteyenler için de çok çekici. Ütüyü gördüğünüzde boyutunun küçüklüğünden dolayı işe yaramayacağını düşünürseniz çok yanılırsınız. Piyasadaki birçok “normal” ütüyle eşdeğer performansa sahip olan AR-647, farklı tutuş şekli ve hafifliği sayesinde yedek olarak girdiği birçok evde asil oyunculuğa terfi etmiş durumda.

3. Tefal FV9640 ve FV9970
Tefal’in ütüleri hakkındaki yorumları okuduğunuzda son derece “dalgalı” bir tablo ile karşılaşırsınız. Firma çok fazla model sunduğu için her modelden aynı performansı beklemeniz yanlış olur. Yani size Tefal ütü öneren birine “iyi ama hangi modeli?” diye sormalısınız. FV9640, Tefal’in 2000’li yılların başındaki haklı şöhretine sıkı bir selam gönderen kaliteli bir ütü. Kireç toplayıcı sistemi olan cihaz bu sayede temizleme tabletine ihtiyaç duymuyor. FV9640, 240 TL’lik fiyatıyla “acaba” dedirtse de, “klasik” severler için doğru bir tercih olacaktır.
FV9970 modeli ise “kablosuz” özelliği ile dikkat çekiyor. Ütüyü standına koyduğunuz anda, tabanına ve buhar kazanına ısı gönderiliyor. Kolay bir tutuşa sahip olan bu ütüyü kullananların yorumları genellikle “bir daha normal ütü kullanamam” şeklinde. 399 TL’lik fiyatıyla buhar kazanlı ütülere göz kırpan FV9970, kablodan rahatsız olanlar için “tek” seçenek.
 4. Philips GC4410
Philips’in GC4410 modeli kazansız ve ekonomik bir tercih yapmak isteyenlere rahatlıkla önerebileceğimiz bir ütü. Firmanın ürettiği buhar kazanlı modellerdeki SteamGlide taban, drip-stop, active-calc gibi özelliklerin tümüne sahip olan GC4410, ütü ihtiyacı az olan ve Philips’in ütü kalitesini yaşamak isteyenler için ideal. Ayrıca 2,5 metrelik oldukça uzun kablosu ile de dikkat çeken GC4410, 180 TL fiyat ile sunuluyor.
5. Vestel V-Press 2000
Genellikle “Vestel ütü işine de mi girmiş?” şeklinde karşılanan V-Press 2000, tam bir fiyat-performans ürünü. Yaklaşık 120 TL fiyat etiketiyle “en çok satılanlar” listelerinde tepelere hakim olan V-Press 2000, buhar kazanlı ütü kullanımının kolaylığını normal ütüler için bile cazip sayılacak bir fiyatla edinmenizi sağlıyor. V-Press 2000’in kullanıcı yorumları oldukça iyi olsa da, Vestel’in internetteki ünü bu ürünle aynı yönde değil. Yine de listemizin en “dikkat çekici” üyesi olan V-Press 2000’i mutlaka dikkate almanızı öneriyoruz.