Enerjik Bir Gün İçin Nefes Alma Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Çoğu zaman unutsak da kaliteli nefes almak, kaliteli bir yaşamın anahtarı niteliğindedir. İnsan ilk doğduğunda nasıl nefes alacağına dair bir anlamda programlanmış şekilde doğmasına karşın stres ve yaşam koşulları gibi pek çok etken, gün boyunca belki de yaşam boyunca yanlış nefes almaya neden olmaktadır. Günümüzde gelişen bir sağlık alanı olarak nefes alma koçluğu yapan kişiler sayesinde doğru nefes almayı öğrenmek mümkündür. Birden çok yöntemi bulunan nefes alma egzersizleri, kişinin yaşı ve nasıl nefes aldığı ve verdiği ile doğru orantılı olarak uygulanmaktadır.

Dışa Vererek Nefes Alma Egzersizi

Ardı arkası olmayan nefesi genellikle içe doğru çekerek başlamayı uygun görürüz.  Dışa vererek alma egzersizinde tam tersi uygulama ile nefesi ilk önce dışa verme hareketinin yapılması önerilmektedir. Bu egzersizin amacı, nefes almanın içinde önemli bir rol üstlenildiğinin farkına varmaktır. Psikolojik açıdan da oldukça faydalı olan bu yöntemde, nefesi içer verirken harcanan enerjinin belki de iki katını dışa verme yönteminde harcamak söz konusudur. Solunum işlevini daha güçlü kılmak için ideal nefes alma tekniklerinden biri olan dışa verme, birçok ülkede sıkça konu edilen yöntemlerden birdir. İlk olarak nefesi dışarı vermek, nefesi içe çekmenin kendiliğinden olmasını sağlayacaktır ve nefes verildiği kadar alınacaktır.

Bedeni Nefese Bırakma Egzersizi

Sırt üstü yatık şekilde rahatlıkla uygulanabilecek bu nefes egzersizi, yatmadan önce ya da sabahları yataktan kalkmadan uygulanabilecek yöntemler arasındadır. Hayal gücüne dayalı olan bu egzersiz biçiminde, sırt üstü yatarken elleri vücudun yanlarında sabitlemek ve her nefesin evren üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu düşünmek gerekir. Günde bir defa olmak üzere 10 kere tekrarlanması gereken uygulamada, egzersiz boyunca hayal gücü algısının açık olması için özen göstermek gerekir.

Uyarıcı Nefes Egzersizi


Tüm bedenin uyuşuk hissedildiği ya da zihnin kendini dış dünyaya kapattığı anlar için en ideal yöntem uyarıcı nefes egzersizidir. İlk etapta gevşeme pozisyonu ile başlanan nefes egzersizinde ağız kapalı olacak şekilde burunda hızlı ve seri şekilde nefes alınması öneriliyor. Bu nefes alma tekniğinin sonucunda enerjik hissetmek ve bedendeki hissedilen tüm yorgunluğun sona ermesi kaçınılmazdır. Belirgin şekilde ve hafif sesli olacak şekilde burundan hızlı nefes alıp vermek, aynı zamanda göğüs ve boyun kaslarını da çalıştırıp zamanla güçlendirecektir. Körük nefesi de adı verilen bu yöntemi gün içinde bir dakikaya yakın sürelerde denemek, olumlu etkinin anında hissedilmesini sağlayacaktır. Uykunun açılması için pek çok kişinin tercihi olan kahvenin yerine, uyarıcı nefes egzersizini denemek daha etkili olacaktır.