Nefis Salep Yapmanin puf Noktalari:

Evlerimizde kendi imkanlarımızla hazırlayabileceğimiz salep, kış mevsiminde nezle ve grip gibi pek çok hastalığa karşı da koruyucu görev üstlenmektedir. Herkesin evinde kolaylıkla hazırlayabileceği salep soğuk havalarda bol tarçınlı tadı ile eşsiz bir içim keyfi sunmaktadır. Özellikle kış aylarının en sevilen içeceklerinden birisi olan salebin yapımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Bu püf noktalara özen gösterilerek salep hazırlandığı zaman ise ortaya oldukça lezzetli salepler çıkarılması mümkün olmaktadır. Salep tarifini dileyen herkes evinde internet üzerinden kolaylıkla edinebilmektedir fakat salep yapmanın püf noktaları konusunu bulmak tarifine göre çok daha zor olabilmektedir.
Salep Malzemesinin Orijinal Olması
Bir salebin lezzetli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken ilk nokta; bu lezzetli içeceğin ana maddesini oluşturan toz salebin gerçek salep olmasıdır. Orijinal olmayan saleplerin tadı da bozuk olacağı için ne yazık ki pişirme aşamaları bittikten sonra ortaya istenilen lezzette bir salep çıkmayacaktır. Bu nedenle salep satın alırken mümkünse taze mal getiren aktarlar tercih edilmeli ve ürün satın alınmadan önce de salebin kalitesinden emin olunmalıdır. Ayrıca dışarıda satılan saleplerin pek çoğunun zaten orijinal olmadığını ve şeker ya da vanilin ile tatlandırılan sahte salep tozları olduğunu da göz önünde bulundurmak önemlidir. Bu açıdan toz salebin alınacağı yerin güvenilir bir aktar olması kalitesiz salep almanın da önüne geçmiş olacaktır.
Salebin Her Defasında Yeniden Alınması
Lezzetli salep yapmanın püf noktalarından birisi de; salebin taze olabilmesi için her yapılışında aktardan yeniden alınmasıdır. Salep yapılırken kullanılan salep tozunun tarif içerisinde yeri çok fazla olmadığı için tek seferde kilolarca salep almak ve evde beklerken bayatlamasına neden olmak yerine azar azar alarak her daim taze şekilde hazırlanması iyi bir salep tarifi açısından önemlidir.
Salebin Fazla Sulu Kalmaması
Salep yapımı sırasında ortaya lezzetli bir sonuç çıkarılabilmesi adına hazırlanan salebin çok sulu kalmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Salebin doğru yoğunluğuna ulaştığını anlamak için muhallebi gibi hem akıcı hem de katı bir hale ulaştığından emin olmak önemlidir. Çünkü bundan daha az yoğun olan salep bir tür sıvı kıvamında olacağı için içildiğinde salebin kendi orijinal tadını da ne yazık ki veremeyecektir.
Salebin Topaklanma Yapmaması
Bardaktan içilirken ağza gelen salep parçaları elbette ki kimsenin hoşuna gitmeyecektir. Salep diğer pek çok sıvı ürün gibi doğru pişirilmediği taktirde hazırlanışı esnasında tencere içerisinde topaklanma yapabilmekte ve bu da istenilen lezzette salebin yapılmasına engel olabilmektedir. Salebin pişirilme esnasında topaklanma yapmasına engel olmak için yapılabilecek şey; normal sıvı karıştırma şekillerine göre daha farklı bir karıştırma işlemi uygulamaktır. Bunun için de salep tozu ve şeker bir tencereye alındıktan sonra üzerine süt soğuk şekilde dökülmeli ve malzemeler sütün içerisinde iyice eritildikten sonra ocağın altı yakılarak pişirme işlemine başlanmalıdır.
Salebin Farklı Lezzetler ile Tatlandırılması
Sütün kaynaması tamamlanmadan önce içerisine atılabilecek olan çubuk şeklindeki tarçın parçaları salebe oldukça hoş bir aroma katabilmektedir. Ayrıca salep içerisinde vanilya tadı isteniyorsa, sütün kaynama işlemi bittikten sonra ocak kapatılmadan hemen önce tencere içerisine vanilya da atılabilmektedir. Daha değişik ve özgün lezzetler tercih ediliyorsa salebin pişirilme esnasında içerisine bir limonun kabukları rendelenebilmekte ya da bunun yerine portakal kabuklarından faydalanılabilmektedir. Damla sakızı da iyi ve lezzetli bir salep yapımı için kullanılabilecek olan diğer malzeme türlerine örnek olarak verilebilmektedir.